logo NVKH

Homeopathie heeft de toekomst!

Slechte berichtgeving rond homeopathie, daar hoef je niet lang naar te zoeken. Sla er willekeurig tijdschrift, krant of wetenschappelijk artikel op na en het is raak. De Millecam-kwestie is momenteel weer uitgebreid onder de aandacht van wetenschapsjournalisten en leden van de vereniging tegen kwakzalverij. Ze zien hun kans schoon om weer eens fel uit te kunnen halen naar homeopaten en andere therapeuten uit het snelgroeiende en sterker wordende complementaire geneeskunde-circuit met termen als “broodje placebo” en “toverwater”.

Gelukkig laat Nederland de gezonde tendens zien dat wij ons steeds minder aantrekken van deze cynische en sensatiebeluste uitspraken. Zo kiest twee van de drie Nederlanders een homeopathische oplossing voor zijn chronische of acute klacht. Deze cijfers liegen er niet om. Homeopathie heeft de toekomst!

Toch zijn er nog grote stappen te zetten. Zo durven mensen de huisarts vaak niets te vertellen over hun homeopathische behandeling. Veel reguliere artsen hebben geen belangstelling als ik hen benader voor een constructief gesprek over de synergetische waarde van samenwerking voor het welzijn van de individuele patiënt én voor de volksgezondheid in het algemeen. Ontzettend jammer, want de meerwaarde voor de toekomstige algehele gezondheidszorg ligt echt bij het erkennen van elkaars kwaliteiten en elkaars onvermogen. Ik kan geen hersenoperatie uitvoeren en een regulier arts kan niet 3000(!) homeopathische medicijnen differentiëren.  Als dit helemaal erkend en aanvaard  is, kun je elkaar het licht in de ogen gunnen en dát is de basis voor een vruchtbare samenwerking.

Ik en veel van mijn collega’s, zien dat de wereld schreeuwt om een integrale visie en aanpak op de volksgezondheid.

Neem de wereldwijde angst voor de varkensgriep, waarbij de media zich overfocust op het al dan niet voorradig zijn van voldoende medicijnen en mondkapjes. De farmaceutische industrie weet dat paniek zaaien miljarden kan opleveren. Ze zijn dan ook druk bezig met het ontwikkelen van weer een nieuw vaccin. En de journalisten voeren de spanning op door dagelijks melding te doen van nieuwe uitbraken en slachtoffers. Artikelen worden maar in heel beperkte mate voorzien van belangwekkend detail en nuance. Een dodelijk slachtoffer blijkt bijvoorbeeld iemand te zijn wiens gezondheid al ernstig verzwakt was door een chronische ziekte of zware operatie.

Deze pure sensatielust van de media is één grote gemiste kans. Het moet gaan over de oorzaak van het telkens vaker uitbreken van gemuteerde virussen en bacteriën. De wereld mag en moet weten dat het antwoord op deze epidemieën niet de antibiotica en vaccins zijn. Het zijn de gezondheidsbevorderende maatregelen als gezonde voeding voor dier en mens, het mijden van extreme stress, een goede nachtrust, regelmatig bewegen, lekker lachen en vooral: blijf uit het ziekenhuis en zeg eerder nee tegen een vaccin dan ja.

Deze opsomming laat zien dat je een heleboel zelf kunt doen om je weerstand op peil te houden. Mocht je toch griepverschijnselen krijgen neem dan zo min mogelijk koortswerende middelen. Het lichaam wil door het verhogen van de temperatuur de ziekteverwekkers zelf te lijf gaan. Als je die vitale reactie van het lichaam remt, dan rem je ook een vlot en voorspoedig herstel. En weet: een paracetamolletje is óók een koortswerend middel en in dit geval niet onbeduidend! Beter is het een erkend klassiek homeopaat te raadplegen die medicijnen geeft die het altijd aanwezige zelfherstellend vermogen van het lichaam een extra handje helpen.

 

 


 

quote

Rozengracht 22
("Praktijk Makkink")
7201 JL  Zutphen
0575-526476